Een router met firewall

Als u voor uzelf op een rijtje heeft welke functies uw router moet kunnen uitvoeren, dan kunt u bepalen wat voor model u het beste kunt aanschaffen.

 

 Functie van een firewall
Het is heel prettig als u een uitvoering aanschaft die voorzien is van een firewall. Routers voor thuisgebruik zijn vrijwel standaard voorzien van een firewall. De instelbaarheid en de informatie die een firewall weergeeft, kunnen een overweging zijn als u een router gaat kopen. Alle firewall apparaten zijn eigenlijk zogenaamde hardware firewalls, welke ongewenste mensen en software buiten uw netwerk houden, en zo dus uw computer en netwerk beschermen. Dit is dus eigenlijk een eenvoudige oplossing om verbindingen te delen en het basis netwerk te beschermen.

Functie van een NAT-firewall
Routers met een zogenaamd NAT protocol, wat staat voor Network Address Translation, worden ook wel simpelweg een NAT-firewall genoemd. NAT zorgt ervoor dat meerdere computers kunnen inloggen op het internet via een enkele internetverbinding en enkel IP-adres. De computers aan de binnenkant van het netwerk, ook wel het intranet, wordt een IP-adres gegeven dat ‘non-routable’ is, wat eigenlijk betekent dat het geen internet adressen zijn. De router vertaalt de verzoeken van uw computer naar verzoeken van de enkele IP-adressen op de WAN, ofwel de internetkant van de router. De router zal geen verzoeken encoderen die komen van buiten het netwerk en ze doorgeven aan het lokale netwerk, tenzij hij heel specifiek geconfigureerd is om dat toch te doen. Op deze manier werkt hij als een firewall.

Functie van firewall testen
Als u niet helemaal zeker bent dat uw router goed als firewall functioneert, dan kunt u een firewall test doen. Er worden op internet heel veel van deze testen gepubliceerd, dus kunt u hier nalezen welke router het beste werkt in alle opzichten. Hierbij let men bijvoorbeeld erop of het apparaat wel genoeg bescherming biedt, hoe hij werkt wanneer men andere programma’s wil opstarten en nog veel meer belangrijke criteria.