U gaat een router kopen

Een router is een verbindingspunt tussen meerdere computers. Zo kunnen meerdere computers gebruik maken van dezelfde programma’s, dezelfde apparaten, dezelfde informatie en dezelfde databases.

 

 Er wordt dan vaak gewerkt met een centrale computer waar alle informatie vanaf gehaald kan worden. Een router zorgt ervoor dat er aparte netwerken gemaakt worden waar alleen computers met toestemming gebruik van kunnen maken. Zo is de kans op indringers en bedreigingen van buitenaf een stuk kleiner. Dit is met name voor bedrijven van belang, omdat deze veel vertrouwelijke en belangrijke informatie in computers opgeslagen hebben die niet naar buiten mag komen. Een router wordt ook wel eens “black box” genoemd, wat zwarte doos betekent. Dit is zo omdat het apparaat vrijwel altijd zwart is en op een doos lijkt.

Soorten en mogelijkheden
Als je een router gaat kopen, dan moet je van te voren bepalen wat voor soort je nodig denkt te hebben. Het is dan zeker handig als je weet hoeveel computers erop aangesloten gaan worden. Een router werkt namelijk met toegangen en zo kan deze 3, maar ook 4 of 5 toegangen hebben waar eenzelfde aantal computers op aan gesloten kan worden. Een router kan ook tientallen toegangen hebben, maar deze worden normaliter alleen door bedrijven gebruikt. Ook moet je kijken of er andere apparaten op kunnen worden aangesloten zoals netwerkprinters en of dat men gebruik maakt van telefonie en faxen via het internet. Daarnaast zijn er ook steeds meer routers met meerdere functies, zoals de combinatie met een modem. Daarnaast zijn er ook apparaten met een firewall beveiliging ingebouwd. In plaats van meerdere losse kastjes zoals modems en hardware firewalls, heb je dan maar een enkel kastje nodig, namelijk de router. Tenslotte kun je nog kiezen voor een bekabelde of voor een draadloze uitvoering. Het voordeel van een draadloos model is dat er niet allemaal bekabeling gelegd moet worden. Vraag in de winkel na welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Aandacht voor beveiliging
Er zijn dus routers die al een firewall hebben ingebouwd. Een firewall biedt een uitstekende beveiliging voor computers en houdt indringers buiten. Een computer dient optimaal beveiligd te worden, want met name door het verkeer via internet zijn de dreigingen van buiten af alleen maar toegenomen. Hackers en crackers maken er een dagtaak van om computers van anderen binnen te dringen en zo informatie en bestanden te stelen die waardevolle informatie kunnen bevatten. Een firewall is dan ook een goede manier van beveiligen. Wel wordt er aangeraden om naast de firewall ook gebruik te maken van een anti virus programma. Zo is de beveiliging optimaal en is de kans op indringing minimaal.