Eenvoudig een router installeren

Een router is een apparaat dat u kunt gebruiken voor uw computernetwer en werkt als het ware als een soort van netwerkkruispunt, omdat deze het verkeer tussen 2 of meer netwerken regelt.

 Routers zijn in 3 groepen in te delen naar functie, maar ook naar eigenschappen, zoals:
- breedband modellen voor thuisgebruik
- professionele uitvoeringen voor bedrijven en organisaties
- grote backbone-routers voor internetproviders
Verder kan men in grote lijnen ook nog eens kiezen tussen twee soorten op basis van hun (uiterlijke) kenmerken, namelijk bedrade en draadloze uitvoeringen. Aangezien het prijsverschil niet echt bijzonder groot is, en met het oog op de aanvullende opties, kan men dus net zo goed kiezen voor een draadloze uitvoering. Wanneer u niet van plan bent om gebruik te gaan maken van de draadloze functie, dan moet u deze optie wel uitschakelen zodat er geen ongewenst gebruik van gemaakt kan worden door anderen. Tegenwoordig zijn er namelijk genoeg mensen of programma’s die uw computer willen binnendringen, en dit wilt u natuurlijk voorkomen! Draadloze routers zijn verkrijgbaar in verschillende snelheden, waarvan de 54 Mbit-variant de meest gebruikte is.

Draadloos installeren
Omdat steeds meer gezinnen vandaag de dag meerdere computers in huis hebben staan, is het handig om deze met elkaar te verbinden. Het is namelijk zonde om de oude computer weg te gooien, terwijl een thuisnetwerk juist erg handig kan zijn. Één van de grote voordelen is dat men maar één internetverbinding voor alle Pc’s nodig heeft, een printer kan delen, de mogelijkheid heeft om bestanden uit te wisselen tussen de computers onderling en natuurlijk ook onderling spelletjes (games) kan spelen. Om een draadloos netwerk aan te kunnen leggen, heeft men natuurlijk een router nodig. Een betrouwbare uitvoering kan men kopen vanaf ongeveer 50 euro. Omdat er een heel groot kwaliteitsverschil is tussen de diverse in de handel verkrijgbare routers, kan men beter niet een van de goedkopere draadloze modellen kopen. Sommige veroorzaken namelijk onverklaarbare problemen, bovendien is het ook verstandig om altijd even te vragen of het apparaat mag worden teruggebracht als hij niet functioneert zoals u dat graag zou willen.

Opbouw van een router
Over het algemeen zijn de meeste routers, of ze nu bedraad of draadloos zijn, voorzien van 3 tot 5 poorten waarop de computers direct kunnen worden aangesloten met behulp van de CAT5-kabels. Als het niet noodzakelijk is, wordt aangeraden de computers zo min mogelijk draadloos aan te sluiten. Het werken met draadloze systemen kan namelijk een mogelijke probleemveroorzaker binnen uw intranet zijn/of worden. Bovendien is het zo, dat hoe meer draadloze verbindingen u hebt aangesloten op uw draadloze netwerk, hoe trager uw verbinding gaat worden.

Kabels die nodig zijn voor de installatie
Er zijn dus onder andere CAT5-kabels nodig, want deze zijn noodzakelijk voor een normale aansluiting op het apparaat. U kunt hiervoor geen crosskabels gebruiken, want deze zijn alleen geschikt om 2 computers direct onderling te koppelen, zonder tussenkomst van de router. Dit type kabel kost maar een paar euro, de prijs is afhankelijk van de lengte. Over het algemeen wordt er een kabel meegeleverd.