Aandachtspunten bij instellen van een router

Een thuisnetwerk heeft verschillende voordelen, zoals het uitwisselen van gegevens, de mogelijkheid om een printer te delen met andere bewoners en het spelen van games tegen elkaar. Een router moet dan wel worden ingesteld en hierover leest u hier meer. 

 Benodigdheden netwerk
Allereerst dient u te beschikken over een breedband of ADSL verbinding en daarnaast een router. Het prijsverschil tussen een bedrade en een draadloze uitvoering is niet zo groot en aangezien de meeste mensen voor de draadloze versie kiezen, zullen we deze hier verder bespreken. De meest gebruikte versie van de wireless router is de 54Mbit variant.

Instellen draadloze router bij kabel
Het aansluiten gaat meestal in 2 stappen. Als eerste verbindt u de router met het kabelmodem en vervolgens verbindt u de router met de computer. De handleiding welke wordt meegeleverd, kan bij deze handelingen erg behulpzaam zijn. Natuurlijk gaat dit hele proces ook wel eens niet goed. De oorzaak hiervan is meestal het klonen van het MAC adres van de netwerkkaart naar de router. Dit wordt nog wel eens vergeten en hierdoor is er geen verbinding met het internet mogelijk. Aan de hand van het MAC adres van uw netwerkkaart, wordt u door de kabelaanbieder geïdentificeerd zodat men er zeker van is dat de internet verbinding niet door derden wordt gebruikt. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is om het MAC adres te klonen naar de router toe. Hierdoor neemt de router de identificering over. Deze procedure klinkt erg ingewikkeld, maar wordt stap voor stap beschreven in de handleiding.

Instellen bij ADSL
Het aansluiten van een wireless router via ADSL is meestal eenvoudiger dan via breedbandkabel. Voor het aansluiten ervan hebt u voldoende aan een accesspoint. Na het configureren hiervan, sluit u deze aan op uw ethernetmodem. Als laatste stap laat u uw computer verbinding maken met het accesspoint. Hiervoor installeert of monteert u een uitbreidingskaart op de computer en u bent klaar om draadloos te kunnen internetten.