Internetten via een router met modemfunctie

Een modem zorgt ervoor dat informatiesignalen over een kanaal getransporteerd worden.

 

 Tegenwoordig gebeurt dit voornamelijk via telefoonlijnen of de kabel. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van draadloze modems. Het betreft overigens meestal een verbinding met een computer. Een modem kan in een computer ingebouwd zijn of een apart apparaatje zijn. Draadloze modems zijn enorm in opkomst omdat men hier niet meer met kabels te maken heeft. Het modem kan gewoon ergens neergezet worden en men heeft weer minder kabels nodig wat minder rommelig is.

Regelen van verkeer tussen computers
Een router is een soort van kruispunt in een netwerk en regelt het verkeer tussen een of meerdere computers. Als je een netwerk wilt aanleggen dat gebruik maakt van internet, dan heb je zeker een router nodig. Deze regelt dan het verkeer tussen het netwerk en de internet provider. Als je er een gaat kopen dan is het om te beginnen belangrijk om te weten hoeveel computers hierop aangesloten moeten worden, of er printers op het netwerk moeten draaien en of men in de toekomst gebruik wil maken van internet telefonie. Op basis van deze punten kun je dan de meest geschikte keuze voor een bepaalde uitvoering maken.

Kenmerken van een router
Sinds de komst van breedband internet zijn breedband routers de  modellen die tegenwoordig het meest gebruikt worden. Breedband zorgt voor snelle doorgave van inkomend en uitgaand verkeer. Deze routers zijn vaak voorzien van extra apparatuur. Vrijwel iedere uitvoering is tegenwoordig voorzien van een switch. Een switch is een apparaat dat het netwerkverkeer binnen een netwerk regelt. Vrijwel alle breedband modellen beschikken over een ingebouwde switch met 4 of 5 poorten, zodat je er standaard al 4 of 5 computers op aan kunt sluiten. Mocht je meerdere computers willen aansluiten, dan hoef je geen nieuwe of extra router te kopen met meerdere poorten, maar kun je een losse switch erbij nemen.

Toevoeging van functie modem
Daar waar je enige tijd geleden altijd een aparte router en apart modem moest installeren en dus twee kastjes nodig had, zijn er nu routers waar meerdere functies op zitten. Zo heb je ook modellen waar een modem inzit. Met deze apparaten kun je dan ook gebruik van internet maken. De prijzen van een dergelijk apparaat met meerdere functies beginnen bij ongeveer € 150,00. Vergelijk altijd een aantal van deze modellen. Kijk eens in enkele winkels wat er verkocht wordt en maak hier een vergelijking van. Zo weet je wat het apparaat allemaal kan en kost. Wil je op je gemak een vergelijking maken, dan kun je ook op internet kijken en vergelijken. Hier heb je diverse vergelijkingssites waar je producten met elkaar kunt vergelijken.