Diverse toepassingen van de WAN router

WAN staat voor Wide Area Network. Meestal wordt er gesproken over WAN verbindingen.

 

 Daarnaast kennen we ook het LAN, dit is een Local Area Netwerk. Als men twee of meer van deze netwerken wil verbinden, dan wordt een WAN verbinding gebruikt. Het spreekt voor zich dat een WAN alleen van toepassing is voor bedrijven, want in het geval van particuliere toepassingen zal er binnen een huishouden niet snel meer dan een LAN zijn.

Taken van een router
Een router is een soort van kruispunt in een netwerk en regelt het verkeer tussen een of meerdere computers. Als je een netwerk wilt aanleggen dat gebruik maakt van internet, dan heb je zeker een router nodig. Deze regelt dan het verkeer tussen het netwerk en de internet provider. Routers zijn verkrijgbaar van vele merken en zijn er in vele uitvoeringen. De grootste verschillen tussen de diverse exemplaren zijn er op het gebied van:
• Aantal computers dat erop kan worden aangesloten.
• Bekabelde versus draadloze modellen.
• Functies buiten routing, zoals modem.
• Verdere kenmerken zoals ingebouwde firewall en extra sterke antenne in het geval van een wireless model.

Functies en prijs
Routers hoeven niet duur te zijn. Het ligt er maar net aan wat je wilt en waar je de router voor wilt gebruiken. Als je veel computers met elkaar wilt verbinden, dan heb je uiteraard een andere uitvoering nodig dan wanneer je maar twee computers met elkaar hoeft te verbinden. De prijzen beginnen dan ook bij ongeveer 50 euro, maar kunnen wel oplopen tot vele honderden euro’s. Bedenk dus van te voren goed waar je de router voor wilt gaan gebruiken en hoeveel computers er op aangesloten moeten worden.